Neme még nincs, de neve már igen!


Tavaly december 23-án született a budapesti állatkertben a legfiatalabb gorilla. Igencsak híres kölyök, egyrészt mert érkezéséről a hazai és a nemzetközi média is hírt adott, másrészt pedig januárban ideiglenesen be kellett zárni az emberszabású majmok házát, ugyanis sajnos a látogatók egy része nem vette komolyan az állatkert kéréseit, melyek fontosak lettek volta az anyaállat és kis jövevény nyugalma szempontjából és így ez a hozzáállás rossz hatással volt az anyagorilla viselkedésére.

Szerencsére február végétől újra meg lehet nézni a gorillákat, még ha csak a kora délutáni órákban (12–16 óra között) és az állatkert önkénteseinek a felügyelete mellett is. Egyszerre 10 fő mehet be és a szabályokat be kel tartani az állatok nyugalma érdekében: tilos vakuval fotózni, dörömbölni az üvegen és a hangoskodás, valamint a felállított kordon átlépése is. Azt hiszem, ezeket egyáltalán nem is nehéz betartani!

Egyébként is, ezek betartása a látogatók érdeke is, ugyanis ha például szegény anyának folyton a szemébe vakuznak, egyrészt nyilván el fog vonulni az élőhelyén belül minél messzebb, ráadásul a hátát fogja mutatni, másrészt pedig adott esetben újra látogatási tilalmat vezethetnek be, amire reméljük, nem fog sor kerülni!

Éppen három hónapos volt a kis gorilla, amikor az állatkert szavazást indított az elnevezésére. Nehezítette a megfelelő név megtalálását, hogy a kölyök nemét még mostanra sem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, ezért ilyen szempontból „semleges” nevekre lehetett szavazni.

Mik is voltak ezek a nevek? 

  • Indigo – az egész világon, így Afrikában is elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére, illetve az előállításának alapjául szolgáló növényre utaló elnevezés, amely végső soron az ógörög nyelvre vezethető vissza.
  • Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.
  • Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.

A szavazás eredményeképpen a már-nem-is-annyira-csöppság az Indigo nevet kapta.

Lapzártáig nem kaptunk arról információt, hogy hallgat-e rá az ifjonc… 

Édesanyját egyébként N’yaoundának hívják, akinek ő a második kölyke és ő, Indigo már az ötödik gorilla utód, aki a budapesti állatkertben született.

Forrás: www.zoobudapest.com

https://eletmorzsak.blogstar.hu/./pages/eletmorzsak/contents/blog/50596/pics/lead_800x600.jpg
bébi,BudapestZoo,cuki,gorilla,videó
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?